Papirs holdbarhed igennem tiden

Papirets historie

Papirets historie kan dateres helt tilbage til for over 5000 år siden, dengang hvor egypterne opdagede at de kunne banke relative store ark af marven fra papyrusplanten. De brugte herefter papyrussen til at tegne og skrive på.

Dette gjorde de i mange år frem og det var først for 2000 år siden at en kineser, fik den geniale ide at man kunne dele planter og rører dem op i vand, for derefter at hælde den blanding ud på noget der ligner et net. Det var på denne måde at papiret, eller nok mere grund ideen til papiret , blev opfundet.

Det var dog ikke før for 600 år siden, at Europa begyndte at fremstille papir.

I 1300 tallet blev papiret håndlavet, det blev fremstillet af bomuldsklude og hør.

Det var først for omkring 200 år siden, at ideen om at lave papir af træ kom til.

 

Papirets holdbarhed

Når man hører ordet holdbarhed, tænker man primært på fødevarer, men papir har faktisk også en holdbarhed. Papir holder ikke for evigt – desværre. Papir er som nævnt ovenover, lavet af træ og da træ er et levende natur materiale har det også en udløbsdato.
Det er dog meget svært at gisne om hvor længe hvert et enkelt papir kan holde, da der er mange faktorer der kan spille ind på dette område.
Det afhænger blandt andet af om hvordan papiret bliver håndteret, altså hvor hård man er ved det og hvordan det er fremstillet.

Findes der forskellige typer af papir?

Der findes rigtig mange forskellige typer af papir, dog kan de inddeles i 4 hovedkategorier;

  • Silkepapir
  • Gloss papir
  • Karton
  • Offset papir

Fælles for dem alle er at der findes forskellige tykkelser på dem alle sammen, og tykkelsen har meget at sige ved et stykke papir.

Silkepapir kan give et meget blankt tryk, da det har en glat og blød side. Silk er oplagt at bruge til flyers, da farverne kommer til deres ret og de visuelle effekter oftest bliver i rigtig god kvalitet.

Silk kan også bruges til fotos, dog får man et pænere finish hvis man bruger gloss papir til dette.

Gloss papir er som navnet indikere, skinnende papir. Papiret er føles silke agtigt, nærmest ligesom et bestrøget papir, dog er denne type blankere. Det er oftest gloss papir der bliver valgt, når der skal printes vellignende fotos

Karton er en type papir, de fleste kender, da det oftest er det der bliver brugt i børnehaver og folkeskoler, når børnene skal være kreative med papir. Dette skyldes at papiret er yderst holdbart, og findes i mange forskellige farver. Skal det bruges i et mere professionelt øjemed, kan det blandt blive brugt til at lave postkort af.
Offset papir er det bedste papir at skrive på, da det kan opsuge blæk fra fx en kuglepen.
Skal der printes på offset papir, skal man dog være opmærksom på at denne papirtype oftest bliver mørkere. Denne papirtype er blandt andet god at bruge til skriveblokke, løsblade, kuverter og brevpapir. trykmetoden Offset har været brugt meget gennem tiden, og bruges stadigvæk i dag ved store oplag. Mange trykkerier som f.eks. BR Offset tilbyder i dag både offset og digitaltryk til de fleste af deres tryksager.

 

About: admin