Mange danskere havner gennem livet i et misbrug af enten alkohol, hash, stoffer eller medicin. Især kokain bliver mere og mere almindelig i bylivet og det ses desværre også på mange arbejdspladser.
Faktisk viser tal fra sundhedsstyrelsen at ca. 150.000 danskere af afhængige af alkohol og ca. 590.000 danskere har et skadeligt forbrug af alkohol. Det er lidt sværere at finde brugbare statistikker indenfor indtaget af hash og stoffer da det er ulovligt. Men langt de fleste som får hjælp til behandling af enten stof- eller alkoholmisbrug hos A Misbrugsbehandling har et blandingsmisbrug og kokain er meget ofte et af stofferne der misbruges.
Læs om A misbrugsbehandling her: https://amisbrugsbehandling.dk/
De har mere end 20 års erfaring indenfor behandling af misbrug, hjælp og rådgivning til pårørende og virksomheder. De tilbyder en ambulant behandling udenfor normal arbejdstid og det er 100% anonymt for alle parter.
Hvordan spotter man et misbrug hos en kollega?
Er du bekymret for en kollega, kan du være opmærksom på en række signaler, der kan være tegn på misbrug:
- Sygedage falder omkring fridage
- Meget sammenhængende sygdom eller tilbagevendende perioder med sygdom
- Opsigelse uden at have et andet arbejde
- Ændret/nedsat arbejdsevne
- Deadlines der ikke overholdes
- Aflysning af møder og aftaler, ofte i sidste øjeblik
- Aggressiv, svært ved kritik
- Manipulerende, god til at skifte emne
- Dårlige forklaringer eller bortforklaringer
- Pludselige stemningsskift
- Forsvarende, forklarende og undskyldende
- Følelsesmæssig ustabil
- Friskfyragtig
- Ser slidt og træt ud
- Vigende i blikket
- Svedende
- Opsvulmet i ansigtet
- Rystende hænder
- Meget make-up, meget parfume
- Lugter af alkohol eller pastiller
- Lugter af “bag-brandert”
Et misbrug er ikke et privat problem
Hvis du er nervøs om en kollega har et misbrug, er det vigtigt at tale med nogen om det og det er vigtigt at få lavet god plan, og tilbyde hjælp i form af behandling, samtaler, terapi og mere. Et misbrug kan ramme langt de fleste mennesker og der bør ikke være berøringsangst her.
Det gælder om, som virksomhed at opfordre til et ærligt og åbent arbejdsmiljø og en hjælpende kultur der belønner dette.
Et misbrug er ikke et privat problem, et misbrug påvirker hele familien, arbejdspladsen og ens omgangskreds. Problemer med stoffer, hash eller alkohol kræver professionel misbrugsbehandling. Det vil aldrig gå over af sig selv.
Det påvirker negativt de unge og vores fremtid
”17 procent af de børn, der lever med alkoholproblemer eller alkoholmisbrug i hjemmet, oplever ugentligt at have fem til otte former for fysiske og psykiske symptomer på mistrivsel som hovedpine, mavepine, nervøsitet og vanskeligheder ved at falde i søvn. Til sammenligning er tallet blandt andre børn seks procent. Pårørende børns adfærd og trivsel bliver altså påvirket af forælderens alkoholmisbrug.
Tallene om alkoholproblemer i hjemmet indgår i rapport, der baseret på 2465 spørgeskemabesvarelser fra elever i 5. og 8. klasse og interviews med 30 børn i 5. klasse og 23 børn i 8. klasse. I alt bliver 13 forskellige former for svigt undersøgt i rapporten.”
Kilde: Alkohol og samfund